Makaron w sosie migdałowym z cukinią i porem

07.12.2021

Składniki:

Porcje

ProduktLiczbaMiara domowa
makaron pełnoziarnisty1szklanka
cukinia0.5sztuka
płatki migdałów2łyżka
olej rzepakowy1łyżeczka
jogurt naturalny typu Skyr3łyżka
por5plaster
mąka ziemniaczana1łyżeczka
koperek1łyżka
ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, tymianek1szczypta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  • W tym czasie umyj i pokrój cukinię oraz pora.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć poszatkowanego pora. Smaż około 1 minuty. Następnie dodaj cukinię i odrobinę wody. Duś pod przykrywką, aż cukinia będzie miękka (około 10 minut). 
  • Jogurt wymieszaj z mąką, płatkami migdałów i odrobiną wody. Dodaj do cukinii. Przypraw do smaku ulubionymi przyprawami, następnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Duś jeszcze przez około 2 minuty. Posyp świeżym koperkiem.

Powiązane Posty

Ostatnie wpisy

na blogu

Section Shape